Pathfinder Ability Scores(Yetenek Skorları)

Posted: 03 Haziran 2012 in Genel, Pathfinder!
Etiketler:, , , ,

Ability Scores oyundaki zeka, güç, bilgelik gibi değerlerimizi temsil eder. Daha önce nasıl dağıtım yapacağımızı zaten anlatmıştım. Bu bölümde ise hangi ability ne içindir sorusuna yanıt bulacağız. Konuya geçmeden önce ability scores modifier den bahsetmek istiyorum. Ability Score modifier karaterinizin oyunda yaptığı ilgili denemelerde attığımız deneme ve saldırır zarlarına aldığımız bonustur. Herhangi bir ability score’un modifier’ini hesaplamak için yapmamız gereken işlem;

Ability Scores Modifier= [Ability Score(hangisini hesaplayacaksak)-10] / 2

Örneğin Dexterity 15 olan bir karakterin Dexterity modifier’i (15-10)/2=2.5 Burada da her zaman olduğu gibi belirtilen bir şey olmadığı sürece değeri aşağıya yuvarlıyoruz. Yani modifierimiz 2 olmuş oluyor.

Spellcasterler hangi tip spellcaster olduklarına bağlı olarak abilitylerine göre bonus spell alırlar. Spellcasterlara göre abilityler;

Intelligent: Wizards
Wisdom: Clerics
Charisma: Bards, Paladins ve Sorcerers.

Aşağıdaki tabloda ability modifier ınıza göre bonus spell(bonus büyüler) verilmiştir.

Yetenek skorlarının oyun içinde karakterinizin her türlü aksiyonunda kullanacağınız değerlerdir. Bu yüzden karakterinizin nasıl olması gerektiğine aşağıdaki açıklamaları okuduktan sonra karar verin ve ona göre skor dağıtımında dikkatli olun derim.

Strength(Str) 
Strength karakterinizi kas gücü ve fizisel gücünün ölçüsüdür. Bu ability savaş sırasında göğüs göğse dövüşenler içindir. Örneğin fighters, monks, paladins ve bazı rangerlar. Bu ability niz karakterinizin kas gücü ve fiziksel saldırı gibi durumlarında etkilidir.

Strength modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Melee atack atışlarınıza (Göğüs göğse savaşırken)
*Kılıç,balta gibi yakın dövüşte kullandığımız silahlar ve fırlatmalı silahlarda verdiğimiz hasar miktarına( iki silah kullanıyorsak diğer elimizdeki silah işin Str değerinin yarısı eklenir)
*Güç denemelerimize(kapı kırmak gibi)
* Climb ve swim denemelerimize

Dexterity(Dex) 
Çeviklik, reflex ve denge gibi özelliklerimizi temsil eder. Rogueler için özellikle uygundur. Daha çok light armor, medium armor veya armor giymeyenler için önemlidir. Ok ve nişanlı silahlar kullananlar için de ayrıca önemli bir skordur.

Dexterity Modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Bow, crossbow, throwing axe gibi nişan alarak kullandığımız silahlarda
*Armor Class(AC)’a doğrudan eklenir ve karakterinizin savunmasında etkili olmuş olur.
*Refleksif kurtarma atışlarında, ateş topundan kaçmak gibi.
*Acrobatics, Disable Device, Escape Artist, Fly, Ride, Sleight of Hand ve Stealth denemelerinde.

Constitution(Con) 
Con karakteriniz sağlığını ve yaşam enerjisini temsil eder. Karakterinizin Hp sine eklendiği için çoğu karakter için önemlidir. Undead gibi bazı varlıkların Con skorları yoktur. Con skoru sıfır olan karakter ölü demektir.

Constitution modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Hp’ye eklenir.(Karakter her levelde en az bir can artar. Penaltyler önemli değildir)
*Fortitude(metanet) kurtarma atışlarına, zehirden kurtulmak, hastalıklar ve benzer tehditler için.

-Karakterinizin Con değeri modifierini değiştirecek kadar değişirse karakterinizin canı da aynı ölçüde artar yada azalır.

Intelligence(Int)
Karakterinizin ne kadar akıllı ve bilgili olduğunu temsil eder. Bu ability özellikle wizardlar için önemlidir. Hayvanlar 1 yada 2 Int’e sahiptir. Int değeri 3 den az olan hiçbir varlık konuşanları kavrayamaz. Bazı varlıklar Int skoruna sahip değildir. Bu yüzden Int denemelerine modifierleri 0’dır.

Intelligence modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Oyuna başlangıçta öğreneceğiniz bonus dil sayısı. Ek olarak ırksal ve ortak dil bilirsiniz. Karakterinizin Int’i 3den az olmadıkça ırksal dilinizi konuşabilir ve yazabilirsiniz.
*Her bir levelde kaç skill point kazanacağımızı belirler. (en az 1dir)
*Appraise, craft, knowledge, spellcraft denemelerinde.

-Wizardlar Int skoruna göre bonus spell alırlar. Büyü yapabilmek için en az gerekli olan Int skoru 10+the spell’s level dir.

Wisdom(Wis) 
Karakterinizin irade gücünü, ortak anlayışını, farkında olma ve sezgilerini temsil eder. Wisdom skoru Cleric ve Druidler için çok önemlidir. Aynı zamanda paladin ve rangerlar içinde önemlidir. Karakterinizin keskin hisleri olsun istiyorsanız wisdom skorunuzu yüksek yapın. Wisdom skor 0 ise karakter bilinçsizdir.

Wisdom modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Will saving throws, efektlerden kurtulmak için. (Cezp etme büyüsü gibi)
*Heal, Perception, Profession, Sense Motive ve Survival denemelerinde

-Cleric, druid ve rangerler bonus spellerini wisdom skoruna göre alırlar. Cleric, druid ve rangerların büyü yapabilmesi için gerekli en az wisdom değeri 10+the spell’s level dir.

Charisma(Cha) 
Karakterinizin kişiliği, cazibesini, liderlik yeteneğini ve dış görünümünü temsil eder. Charisma skoru en çok paladin, sorcerer ve bardlar için önemlidir. Aynı zamanda clericlerin enerji kanalları için önemlidir. Undead varlıkları için Charisma doğaüstü yaşam gücünü simgeler. Her varlık Cha değerine sahiptir. Cha değeri 0 olan varlıkların kendi kendilerine bir şey yapmaları mümkün değildir ve bilinçsizdirler.

Charisma modifier’in kullanıldığı yerler; 
*Bluff, Diplomacy, Disguise, Handle Animal, Intimidate, Perform ve Use Magic Device denemeleri
*Başkalarını etkilemeye kalkışmak
*Cleric ve Paladinlerin Undead düşmanlara zarar verebilmesi için kullanılan Channel Energy DClerinde

-Bard, paladin ve sorcererlar Cha değerine göre bonus spell alırlar. Bard, paladin ve sorcererların büyü yapması için gerekli en az Cha değeri 10+the spell’s level dir.

Ve Ability Scores(Yetenek Skorları) un sonuna geldik. Karakterinizi oluştururken ve oyun esnasında sizin için oldukça önemli olacak yetenek skorlarını umarım güzelce anlatabilmişimdir.

Happy Adventuring!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )