Pathfinder Karakter Yaratma Kılavuzu

Yayınlandı: 30 Mayıs 2012 / Genel, Pathfinder!
Etiketler:, , ,

Pathfinder sistemi fantastik oyunlarınızda kullanabileceğiniz kullanışlı, anlaşılması zor olmayan ve oyuncu dostu bir sistemdir. Birçok playtestin ardından D&D nin 3.5 edition sisteminin bazı sorunlarının çözülmesiyle ortaya çıkmıştır.

Pathfinder da kurnaz bir hırsızdan, sadık bir şövalyeye, güç tutkunu bir savaşçıdan, bilge bir büyücüye kadar istediğiniz ve sistemde bulunan bütün karakterleri oynatabilirsiniz.

Bu yazımda Pathfinder ile ilgili “Karakter nasıl yaratılır?” sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayacağım ve yazıyı okuyan, biraz da ingilizcesi olan biri artık kendi karakterini hazırlamaya hazır hale gelecek.

Karakter yaratımını adım adım anlatacak olursak;

1. Adım: Yetenek skorlarını(Ability Scores) belirlemek

Yetenek skorları adından da anlaşılabileceği üzere yeteneklerinizle ilgili skorlarınızdır. Bir yerden zıplarken, kaçarken, bir kilidi açmaya çalışırken, kılıcınızla yaptığınız bir saldırının vurma şansını ve hasarını hesaplarken ve nice durumda hesaplama yaparken bu skorları kullanırız. (İleri ki yazılarımda daha detaylı bir şekilde yetenek skorlarını(Ability Scores) anlatacağım)

Yetenek skorlarımızı belirlemede Pathfinder sisteminin bize sunduğu 5 seçenekten birinden yararlanacağız. Bunlar;

-Standart: 4d6 atılır(4 tane 6 lık zar atılır) ve en düşük olan çıkarılıp geriye kalan üç değer toplanarak elde ettiğimiz skordur. Bu işlem 6 kere tekrar edilir ve skorlarımız belirlenir.

Klasik: 3d6 atılarak direk skorun belirlenmesidir.

-Kahramanca: 2d6 atılır ve çıkan sonuca 6 eklenerek elde edilen skordur.

-Zar Havuzu: Oyuncu zarları atmadan önce her yetenek skoru için zar sayısı belirler ve 24d6(24 tane 6 lık zar) atılır. Daha sonra her skor için belirlenen adette zar seçilerek skorlar belirlenir.

-Satın Alma:

Başlangıçta tüm skorlar 10 dur. Daha sonra yandaki tablonun ability scores points bölümünden oyun yöneticinizin seçtiği ve oynadığınız maceranın türüne göre toplam puanınız seçilir.

Toplam puan belirlendikten sonra yine yandaki tablonun bu sefer ability score costs bölümden hangi skor için kaç puan harcamamız gerektiğine bakarak gerekli harcamaları puanımız kadar yapıp skorlarımızı belirliyoruz.

Not: Satın alma yöntemine göre belirlediğiniz skorlarınız en az 7, en fazla da 18 olabilir.

2. Adım: Irk(race) seçmek

Fantastik kitaplarda gördüğünüz birçok olağanüstü ırkı pathfinder sisteminde oynatabilirsiniz. İnsan, cüce, elf, gnome, orc, halfling bu ırklardan sadece bazıları. Irklar daha ileri ki yazılarımda detaylı anlatılacak olmasına rağmen merak edenler buradan ırklara bakabilirler;

http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/races.html

Irk seçiminde önemli olan oynatacağınız sınıfa ve rol yapacağınız karaktere uygun bir ırk olmasıdır. Verdiğim linkte her ırk ile ilgili detaylı bilgiler ve hangi sınıf için uygun olduğu yazmaktadır. Anlamakta zorlanıyorum derseniz Pathfinder yazı dizimi takip etmeye devam edin. İleri ki yazılarımda detaylı olarak ele alacağım.

3. Adım: Sınıf(class) seçmek

Karakterinizin sınıfı becerili olduğu alanı yani ustalığını, bir bakıma karakterin kendisini temsil edecektir. Oynamak istediğiniz karakter tipi için bu çok önemlidir. Vahşi bir barbar yada bilge bir büyücü olmak ve dahası pathfinder sisteminde mevcut.

Oyunu oynadıkça ve maceranızda ilerledikçe Experience Points( Deneyim Puanı ) dediğimiz puanlar kazanacak ve bunlar sayesinde seviye atlayacaksınız. Seviye atladığınızda ise karakterinizin sınıfı seviye atlamış demek olacak. Her seviye atladığınızda karakterinize ayrı ayrı özellikler eklenecek ve gidecek güçlenecek.

Seçebileceğiniz sınıflar şu linklerde mevcuttur;

Core Rulebook(Ana Kitap): http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/classes.html

Advenced Player Guide: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/advanced/advancedBaseClasses.html

Ultimate Magic ten Magus Sınıfı: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/ultimateMagic/spellcasters/magus.html

Ultimate Combat tan seçebileceğiniz sınıflar;

Gunslinger: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/ultimateCombat/classes/gunslinger.html

Ninja: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/ultimateCombat/classes/ninja.html

Samurai: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/ultimateCombat/classes/samurai.html

4. Adım: Becerileri(Skills) ve Ustalıkları(Feats) belirlemek

Becerileriniz maceranız esnasında yaptığınız hemen hemen her şeyde kullanacağız değerlerdir. Bir yerden atlarken(Jump), yüzerken(Swim) ve nicesinde oyun yöneticiniz bu eylemi yaparken sizden d20(20 lik zar) atmanızı isteyecek ve çıkan sonuca ilgili beceri(skill) puanınız eklenerek başarılı olup olmadığınıza karar verecektir. Bu yüzden de beceri puanlarınız sizin için önemlidir.

Beceri puanları yandaki tabloda görüldüğü gibi her sınıfa göre ne kadar alınacağı değişmektedir. Örneğin Intelligent(zeka) değeri 14(+2) olan bir barbar ilk levelde 4+2(int modifier)=6 tane skill seçecek ve bunlarda rütbe alacaktır.

Seçebileceğiniz beceriler: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/skillDescriptions.html

Ustalıklarınız(Feats) ise sizin herhangi bir konuda daha başarılı olmanızı ve bonuslar almanızı sağlayacaktır. Aksi bir durum olmadığında ilk levelde bir tane feat seçerek oyuna başlayacaksınız.(İnsan ırkı oyuna 2 feat ile başlar)

Seçebileceğiniz ustalıklar: http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/feats.html

5. Adım: Donanım(Equipment) satın alma

Karakterinizin yanında taşıdığı her şeyi almanız gerekecektir. Kılıç, kalkan, zırh, çanta, ip, kalem ve nicesini aşağıda verdiğim linkten görebilirsiniz.

http://paizo.com/pathfinderRPG/prd/equipment.html

Seçeceğiniz zırhınız savunmanızı kuvvetlendirirken, seçeceğiniz silahınız hasar verme gücünüzü belirleyecektir. (Her sınıfın kullanabileceği zırh ve silahlar sınıfla ilgili bölümlerde mevcuttur)

6. Adım: Detayları bitirmek

En sonunda da karakterinizin can değeri(hp), zırh sınıfı(AC), öncelik sırası(insiyatif) gibi değeleri hesaplanarak karakteriniz hazır olacaktır. (Bu değerler bir sonraki yazımda detaylı anlatılacaktır)

Aşağıda verdiğim linkte bulunan karakter kağıdının çıktısını alarak karakterinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

http://realmsgamer.com/wp-content/uploads/2011/07/Character-sheet-pic.jpg

İyi oyunlar..

Yorum bırakın